Днес ще обърнем внимание на консумацията на маслини: ползи от тях, които можем да извлечем.
Може би възприемате маслините като зеленчук, но те всъщност принадлежат към групата на така наречените костилкови плодове и са от едно семейство с мангото, черешите и прасковите.
Но както и да ги наричаме, важното е, че са вкусни и много полезни. Здравословните мазнини в маслините се извличат за получаване на зехтин – един от ключовите компоненти на здравословната диета.

Маслините са богати на много растителни съединения, по-специално на антиоксиданти, сред които:

 • олеуропеин – най-изобилният антиоксидант в пресни, неузрели маслини;
 • хидрокситирозол – по време на узряването на маслините олеуропеинът се разгражда на хидрокситирозол;
 • тирозол – открива се по-късно в зехтина и може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания;
 • олеанолова киселина – която може да помогне за предотвратяване на увреждане на черния дроб, регулиране на мазнините в кръвта и намаляване на възпалението;
 • кверцетин – той може да понижи кръвното налягане.
Доказано е, че всички тези антиоксиданти намаляват риска от хронични заболявания и са много добри в борбата с възпаленията.
И още ползи…
 • Подобряват здравето на сърцето. 

Както споменахме, олеиновата киселина, се свързва с подобряване здравето на сърцето. Тя може да регулира нивата на холестерола и да предпазва „лошия“ холестерол от окисляване. Допълнително маслините помагат да се предотврати образуването на кръвни съсиреци, които биха могли да доведат до инфаркт на миокарда или тромбоза.

 • Помагат за здравето на костите. 

Честотата на остеопорозата е по-ниска в средиземноморските страни, отколкото в останалата част на Европа, което води до заключението, че маслините могат да предпазят от това състояние. За някои от растителните съединения, намиращи се в маслините и зехтина, е научно доказано, че помагат за заздравяване на костите.

 • Борят се с оксидативния стрес. 

Маслините играят важна роля за поддържането на здрава имунна система, особено по време на оксидативен стрес и хронични вирусни заболявания. Те съдържат и полифеноли – естествени химикали, които намаляват оксидативния стрес в мозъка. Така че ако похапвате ежедневно маслини, можете да подобрите паметта си с до 25%. Благодарение на тези си свойства маслините намаляват ефекта на дегенеративни заболявания като Алцхаймер, както и на някои доброкачествени тумори.

 • Помагат в борбата с килограмите. 

Ако консумирате само 10 маслини преди хранене, можете да намалите апетита си с до 20%, а с това ще намалите приема на калории и съответно – трупането на килограми. Това е така, защото съдържащите се в маслините мононенаситени мастни киселини забавят процеса на храносмилане и стимулират хормона холецистокинин – хормон, който изпраща съобщения за ситост до мозъка. Допълнително маслините помагат на тялото да стимулира производството на адипонектин – химикал, който изгаря мазнините до пет часа след консумация.

 • Допринасят за красивия вид на кожата. 

 Черните маслини са богати на мастни киселини и антиоксиданти, които подхранват, хидратират и защитават кожата. Основен сред тях е витамин Е.

Независимо дали се прилага локално или се приема, витамин Е защитава кожата от ултравиолетово лъчение, като по този начин я предпазва от преждевременно стареене.

Похапването на маслини, също така може да намали появата на бръчки с до 20%, благодарение на олеиновата киселина, която поддържа кожата здрава и мека.

 • Подпомагат зрението. 

Една купичка черни маслини съдържа 10% от дневната препоръчителна доза от витамин А, който е в основата на здравето на ретината и е от решаващо значение за добро зрение. Тя дава възможност на окото да разграничава по-добре светлото и тъмното, като по този начин подобрява нощното зрение. Освен това се смята, че витамин А е ефективен срещу катаракта, макулна дегенерация, глаукома и други очни заболявания, свързани с напредването на възрастта.

Нашия съвет: Включете в дневното си меню шепа маслини, овкусете храната си с качествено маслиново масло (зехтин) и се насладете на един по-здравословен, по-пълноценен, по-щастлив живот! 

Да ви е вкусно! 🙂

Меню