Ново клинично проучване установява, че известният гръцки сорт маслини Каламата е не само изключително вкусен, но и най-здравословният в света.

История: Вана Антонопулу
29 юли 2019 г.

Маслините са основен продукт в невероятно здравословнaта средиземноморска диета.

Това се дължи на високото съдържание на витамин Е, витамин А, желязо и други мощни антиоксиданти. Техните антиоксидантни свойства се дължат на фенолните съединения, които се съдържат в тях, и които предпазват от увреждания, причинени от токсините в околната среда и свободните радикали. Ново проучване фокусирано специално върху маслините Каламата показа, че известният сорт е най-здравословния за консумация от всички други видове маслини.

Според изследователите, ежедневната консумация на маслини Каламата може да повлияе положително на липидния профил и да помогне за намаляване на симптомите на сърдечно-съдови заболявания.

Екип от гръцки изследователи и учени от Националния и Каподистрийския университет в Атина, в сътрудничество с  лекари от Военната  болница в Атина, са започнали да изследват маслините Каламата и влиянието им върху човешкото здраве. В това клинично проучване, двадесет здрави хора на възраст между 22 и 65 години участват доброволно и са подложени на хранителен режим, който се състои във включване на маслини от сорт Каламата във всяко едно тяхно хранене в продължение на шестдесет дни. Според изследователи, сред които са д-р Марта-Спиридула Кацару и д-р Елени Мелиу, никой от участниците не е получавал лекарства през посочения период.

Резултатите от това проучване са впечатляващи, тъй като до края на втория месец изследванията на доброволците показват значително увеличение на HDL (добър холестерол), а съотношението на общия към LDL холестерола (лошия холестерол) значително намалява.

Медицинският екип споделя, че оптимистичните резултати са ги насърчили да проведат второ проучване, този път със 100 души, които  имат хиперхолестеролемия, а някои приемат лекарства за високия си холестерол. Целта на това изследване е да се намерят  ползите  от храненето с маслини Каламата върху липидните профили.

“Продължаваме проучването и досега имаме отлични резултати, тъй като е имало значително статистическо намаляване на холестерола и подобрени маркери на липидите в кръвта при тези доброволци”, обясни д-р Мелиу.

Очаква се резултатите от втората фаза да бъдат съобщени скоро.

„Тези резултати са от голямо значение, тъй като сърдечните заболявания са една от водещите причини за смъртта в световен мащаб. Има голяма нужда научната общност  да изследва и открие начини за намаляване и лечение на висок холестерол, чрез хранене и по точно консумация на маслини – сорт Каламата“, отбеляза д-р Марта-Спиридула Кацару.

 

Меню